4S_SQUAD Freelancer clan
Postovani,
klan se preselio na novu adresu (http://www.4s-squad.com), te Vas molimo da se tamo "sretnemo" i da nastavimo druženje na našem novom klanskom forumu! Dobrodošli!

Respected,
4S SQUAD guild has been moved to another address (http://www.4s-squad.com), so be kind and join us there to continue with development of our friendhips! Welcome!

4S_SQUAD Freelancer clan

Fighters for The Great Balance
 
PrijemPortalliGalerijaTraži4S_SQUAD Void subforumRegistruj sePristupi

 

 Pravilnik

Ići dole 
AutorPoruka
Doncha
Admin
Doncha

Broj poruka : 490
Datum upisa : 12.02.2007

Pravilnik Empty
PočaljiNaslov: Pravilnik   Pravilnik Icon_minitimeUto Nov 18, 2008 12:02 pm

  Pravilnik >4S_SQUAD< klana  
   
I Opšte odredbe


Član 1.
Klan >4S_SQUAD< sačinjavaju članovi/igrači primljeni po proceduri koju osmišljava nadležni izvršni organ klana ( u daljem tekstu «Konzilijum»)

Član 2.
Klan formira Skupštinu klana kao najviši organ vlasti, Konzilijum kao izvršni organ klana i Skupštine, Sud klana i Banku klana.

Član 3.
Pravila servera, onog servera na kojem je klan aktivan, su sastavni deo ovog Pravilnika.

Član 4.
Uniforma klana je >4S_SQUAD<>nadimak člana<, Avatar klana je grafičko
rešenje ( autor član klana Bobi)
   Pravilnik 1-5

Button klana je na
http://voidserver.com/images/4s.gif ( autor član klana Bobi)
II Skupština


Član 1.
Skupštinu sačinjavaju svi članovi klana.

Član 2.
Skupština zaseda na forumima koje odredi Konzilijum.

Član 3.
Skupština bira, proglašava i smenjuje/razrešava predsednika Skupštine, Konzilijum i ministre Konzilijuma. ( javnim glasanjem, kako bi se znalo da li su za izbor glasali članovi Skupštine klana)

Član 4.
Skupština prima ili odbija u članstvo nove članove, ili ih razrešava članstva na osnovu odluka Konzilijuma po principu automatizma.

Član 5.
Skupština može osporiti i poništiti odluke Konzilijuma ukoliko se podnese predlog za poništenje odluke od strane najmanje tri člana Skupštine u roku koji nije stariji od sedam dana od donošenja date odluke i da za objavljeni predlog glasa najmanje prosta većina Skupštine. 

Član 6.
Glasanja se obavljaju javno na forumima koja odredi Konzilijum. Da bi neka odluka bila važeća, na glasanju mora imati najmanje prostu većinu glasova što je 50% 1 glas od ukupnog broja članova izašlih na glasanje.

Član 7.
Vremenski rok glasanja je sedam dana od dana kad je glasanje postavljeno.III Predsednik Skupštine

Član 1.
Predsednik Skupštine se bira javnim glasanjem gde je za izbor neophodna najmanje prosta većina glasova izašlih na izbore. 

Član 2.
Predsednik Skupštine raspisuje konkurs za izbor Konzilijuma svakih šest meseci, dve nedelje pre prestanka mandata dotadašnjeg Konzilijuma i objavljuje listu kandidata o kojima se Skupština izjašnjava javnim glasanjem gde je za izbor neophodna najmanje prosta većina glasova. U slučaju sprečenosti date poslove može obavljati i premijer. 
  Član 3.
Listu kandidata za izbor u Konzilijum sačinjavaju svi članovi Skupštine ukoliko postoje tehničke mogućnosti na forumima da se ista objavi. Ukoliko ne postoje mogućnosti, pravi se uži izbor na osnovu prethodnih predloga članstva Skupštine koji mora sadržavati listu sa istim brojem predloženih ljudi koji odgovara broju mesta u institucijama klana

Član 4.
Predsednik Skupštine, objavljuje proglas o izboru Konzilijuma, kao i proglas o njegovoj smeni ili prestanku mandata. U slučaju sprečenosti date poslove može obavljati i premijer.


Član 5.
Predsednik skupštine preuzima izvršno rukovođenje klanom od strane Konzilijuma u slučaju da Konzilijum još nije uspostavljen, u slučaju da usled raznih okolnosti Konzilijum nije u mogućnosti da se sastaje o čemu predsednika Skupštine izveštava premijer Konzilijuma, a nakon čijeg izveštaja predsednik Skupštine zamenjuje rad Konzilijuma do uspostavljanja redovnog stanja ili izbora novog Konzilijuma.

Član 6.
Predsednik Skupštine ne može biti i član Konzilijuma u isto vreme.

   


IV Konzilijum


Član 1.
Konzilijum čine pet ministara koji predvode sledeća ministarstva:
Ministarstvo spoljnih poslova; Ministarstvo odbrane; Ministarstvo pravde; Ministarstvo finansija; Ministarstvo za dizajn, istraživanje i razvoj;
 
Član 2.
Ministar spoljnih poslova je ujedno i premijer Konzilijuma.

Član 3.
Ministri mogu biti isključivo najaktivniji članovi Skupštine koji su se istakli u radu za dobrobit klana. Ukoliko neaktivnost nekog ministara potraje duže od dve nedelje a da nije pravovremeno opravdao odsutnost u Skupštini, dotični ministar se razrešava dužnosti. Na njegovo mesto dolazi novi na osnovu predloga ostatka Konzilijuma i po potrebi izglasavanjem prostom većinom glasova ministara prisutnih na datom zasedanju. 

Član 4.
Ukoliko ministar nije aktivan jedan mesec i duže u kontinuitetu, prestaje mu mandat bez obzira da li je pravovremeno ili ne najavio svoje odsustvo.

Član 5.
Predloge za smenu ministara i Konzilijuma zbog neaktivnosti ili drugih prekršaja mogu dati sami ministri u ime Konzilijuma izglasavanjem prostom većinom od broja prisutnih na sastanku. Predlog mogu podneti i najmanje tri člana Skupštine. Predlozi moraju imati podršku od najmanje proste većine glasova od ukupnog broja članova izašlih na glasanje.

Član 6.
Zadaci Konzilijuma su da usmeravaju aktivnosti u interesu jačanja i očuvanja klana, da stvaraju i čuvaju atmosferu demokratičnosti, ravnopravnosti svih, da uspostavi klimu tolerancije i poštovanja, da nesporazume usmerava ka zdravoj borbi mišljenja, komunicira sa drugim subjektima, predstavlja klan i njegovu politiku, daje predloge pohvala, nagrada, razrešenja, da sprovodi volju većine u Skupštini i drugo.  

Član 7.
Mandat Konzilijuma traje šest meseci.Predsednik Skupštine (ili premijer) raspisuje konkurs za izbor novog ili reizbor starog Konzilijuma, dve nedelje pre isteka šestomesečnog mandata.

Član 8.
Moderatorska prava mogu imati samo članovi Konzilijuma ili u izuzetnim slučajevima članovi koji su određeni od strane Konzilijuma.

Član 9.
Svaki član Konzilijuma, dakle ministar, je u obavezi da u prvom tekstualnom delu svog potpisa ispiše svoje zvanje koje ima u klanu plavom bojom.

Član 10.
Sastanak Konzilijuma se može održati samo u slučaju da na istom postoji kvorum, tj. da na njemu budu prisutna najmanje tri ministra. 
V SudČlan 1.
Sud ima mandat da rešava prekršaje svih članova klana.

Član 2.
Za prekršaje se smatraju: povreda Pravilnika i nepoštovanje istog, nesolidarnost i odbijanje pomoći drugu u nevolji, neposlušnost i odbijanje pokoravanju komandnom lancu u slučaju rata, nedolično ponašanje koje ruši ugled klana i članova klana.

Član 3.
Tužbu može podneti svaki član sa dokazima o načinjenom prekršaju ( Screen Shots ) ili sa izjavama svedoka ( svedoci mogu biti samo naši članovi ili članovi drugih klanova ali isključivo sa dokazima Screen Shots.)


Član 4.
Sudom predsedava ministar pravde šest meseci.

Član 5.
Sud je nezavisna institucija klana i njegove odluke mogu biti osporene samo u Visokom Savetu, drugostepenoj sudskoj instanci koju čine četiri ministra Konzilijuma ( ministri spoljnih poslova, odbrane, finansija i dizajna i Predsednik Skupštine ) ukoliko se na osudu podnese žalba koju podnosi osuđeni, ne kasnije od sedam dana od donošenja date osude. Odluka Visokog Saveta mora biti doneta najkasnije sedam dana po prijemu žalbe i ona je konačna. 

  Član 6.
U slučaju da je osuđeni jedan od članova Vrhovnog Saveta, isti se zamenjuje jednim od članova klana koje odredi ostatak Vrhovnog saveta.
VI Banka


Član 1.
Banku organizuje ministar finansija ili njegovi guverneri koji mogu biti svi aktivni članovi klana. Virtuelni kapital i oprema koja je sakupljena donacijama članstva ili na drugi način mora biti predočena ministru finansija.

Član 2.
Banka služi u korist članstvu iz koje članstvo može pozajmljivati novac i opremu po dozvoli ministra finansija ili guvernera koji imaju pristup trade account-u.Član 3.
Pozajmljeni novac ili oprema se mora vratiti u roku koji odredi ministarstvo finansija u novcu ili kompezacijom sa drugom opremom.

Član 4.
U izuzetnim slučajevima, novac i oprema se ne moraju vratiti ( zbog ratnog stanja, izgubljene opreme u ratu, slučajnog brisanja profila, itd.) po odobrenju ministarstva finansija.

Član 5.
Banka može izdati novčanu nagradu svim članovima za posebne zasluge i doprinose klanu po odluci Konzilijuma.

   
  Član 6.
Svaki član je obavezan da uplati na račun banke najmanje 5 miliona mesečno ili drugi iznos koji odredi Konziljum a u skladu sa eventualnim promenama koje uslede na serveru.

Član 7.
Najznačajniji trade account za klan se formira u bezbednim zonama.
VI Članovi


Član 1.
Članovi mogu biti svi oni koji vole dobru zabavu i koji se pristojno ophode a zadovoljavaju propise za prijem koje je osmišljeno od strane Konzilijuma. Veština vladanja igrom nije presudna niti bitna za prijem u članstvo.

Član 2.
Članovi imaju pravo da biraju, smenjuju, pohvaljuju, tuže, kritikuju, slobodno iznose svoja mišljenja, sa dužnom pažnjom na kulturu svog govora.


Član 3.
Članovi mogu biti isključeni iz klana, prekršajno gonjeni, pohvaljivani, birani u organe klana.

Član 4.
Članovi su dužni i obavezni upoznati Pravilnik klana i pravila servera koji je sastavni deo Pravilnika.

Član 5.
Članovi su obavezni da nose uniformu klana u igri i da postave avatar klana (na forumima, ukoliko je ta opcija omogućena ). Članovi su dužni da tekstualni deo potpisa otpočnu sa zvanjem koje u klanu imaju. Potpisi u formi grafičkih rešenja su slobodni i stvar svakog člana ponaosob.

Član 6.
Članovima nije dozvoljeno da u isto vreme budu članovi i nekog drugog klana. Ali imaju pravo da otvore nove profile koji ne oslikavaju neku drugu klansku pripadnost. Svaki član je obavezan u skladu sa prethodno rečenim da svaka dva meseca šalje svoj Screen Shot svoje account stranice, koja se otvara neposredno pre ulaska u igru, članu koga odredi Konzilijum. Član je obavezan da na zahtev ministra odbrane, ukoliko je zahtev poslat članu u igri, pošalje dotičnom ministru Screen shot svoje account stranice u roku od 10min. od slanja zahteva.

Član 7.
Članovi mogu izgubiti status člana ukoliko nisu aktivni dva meseca i duže ( server automatski briše profil ) ili na posebnu inicijativu Konzilijuma ukoliko im je neaktivnost i manja od dva meseca a najmanja jedan mesec ako ni na koji način nisu opravdali svoje odsustvo ili ako učine teže povrede Pravilnika. ( što će u tom slučaju sankcionisati ministarstvo pravde )


Član 8.
Članovi nemaju pravo da iznose zvanične stavove klana niti da pregovaraju u ime klana sem ako nisu po zvanju u klanu ministar spoljnih poslova ( odnosno premijer) ili njegov određeni zamenik iz sastava Konzilijuma.

Član 9.
Članovima je strogo zabranjeno da otkrivaju podatke klana koji se vode kao ''strogo poverljivo''. U takve podatke spadaju šifre klana, planovi ratnih operacija, trikovi i fazoni iz igre i drugo što se bude proglasilo strogo poverljivim od strane Konzilijuma. 

VII Ratno stanje i komandni lanac


Član 1.
U slučaju ratnog stanja ili ratnih operacija ( eventa ), pre početka akcije mora se odrediti komandni lanac ili komandanti odreda čijoj će se naredbi morati pokoravati svi članovi prisutni u igri po datom osnovu.
Svako kršenje discipline u datim okolnostima smatraće se teškim prekršajem Pravilnika koje spada u mogućnost da se član izvršilac prekršaja isključi iz klana.
Član 2.
Komandanti odreda mogu biti svi članovi koji dobiju to priznanje od strane prisutnih članova. Član 3.
U slučaju formiranja više od jednog odreda, članovi određuju i glavnog komandanta koji će tom prilikom imati titulu admirala, glavnog zapovednika svim odredima.
VIII Završne odredbe


Član 1.
Ovaj Pravilnik je intelektualna svojina 4S_SQUAD klana i niko ga drugi nema prava koristiti bez dozvole klana koju može dati samo Skupština klana, javnim glasanjem, gde najmanje prosta većina od ukupnog broja članova podržava dati predlog.


Član 2.
Pravilnik podleže proceduri prihvatanja gde Konzilijum unosi amandmane i ispravke tokom koje se dobija privremena verzija koja se pak iznosi pred sve članove javno, koji opet daju svoje mišljenje i sugestije. Konzilijum ih može a i ne mora usvojiti. Nakon toga se objavljuje konačna verzija koja ide na glasanje. Ukoliko pravilnik dobije najmanje prostu većinu izašlih na izbore ( 50% 1 glas), smatraće se da je Pravilnik usvojen.

Član 3.
Podakta Pravilnika [ Propise ] određuje Konzilijum, Banka i Sud, svako u svojoj oblasti, na način koji ne dovodi u protivrečnosti ustrojstvo Pravilnika. 

Član 4.
Pravilnik se može menjati ako za datu odluku glasa najmanje prosta većina od ukupnog broja članova Skupštine klana.

Član 5.
Po usvajanju Pravilnika organizuju se izbori za sve institucije klana, gde se prvo u roku od nedelju dana daju predlozi za članove i predstavnike institucija klana (Predsednika Skupštine, članove Konzilijuma) od strane članstva sa obrazloženjima u obliku liste sa brojem predloženih koji odgovara broju mesta za popunu institucija klana ( 1 5 ). Novoizabrani članovi Konzilijuma među sobom biraju predstavnike ministarstava gde novoizabrani ministar pravde upravlja Sudom klana, a ministar finansija Bankom klana.

_________________
Pravilnik Viceadmiralfinalexx4
Pravilnik 4cdon1
Pravilnik Kosovo10

Don't mess with 4S!!!
Nazad na vrh Ići dole
 
Pravilnik
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
4S_SQUAD Freelancer clan :: 4S_SQUAD Forum :: Public forum-
Skoči na: