| Ubrzanje operativnog sistema (XP) | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Excalibur
Broj poruka : 10 Godina : 45 Localisation : Jagodina Datum upisa : 04.04.2008
| Naslov: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Pet Maj 09, 2008 3:33 pm | |
| Sledi lista stvari koje mozete da uradite kako biste ubrzali rad vaseg sistema , ako vec niste... - Ako vas hard drajv koristi FAT16 ili FAT32, konvertujte ga da bude NTFS. Pre toga, obavezno, napravite bekaup vasih podatka, jer moze da se desi da prilikom konvertovanja izgubite iste.- Obrisite spyware iz vaseg racunara (obicno dolaze u paketu sa puno besplatnih programa sa interneta). Oni mogu neverovatno da uspore rad vaseg sistema. Postoje programi koji mogu da pronadju spyware u vasem kompu, preuzmite ih sa interneta i instalirajte... Moze da vam pomogne "Spybot Search & Destroy"...- Iskljucite servis za indeksiranje. Taj servis skenira vas hard drajv i indeksira fajlove da bi mu to kasnije pomoglo u pretrazivanju. On je pokrenut u pozadini vaseg sistema i trosi vam operativnu memoriju i vreme procesora... Licno smatram da je vise stetan nego koristan. Ko hoce da ga iskljuci, moze to da uradi na sledeci nacin: Start->Run pa ukucajte services.msc. kada vam se otvori novi prozor u listi pronadjite Indexing Service i dvostruko kliknite na njega, selektujte Manual pod Startup Type i kliknite na Stop. Pa OK i zatvorite prozor. Kome je taj servis vec iskljucen, jos bolje... - Iskljucite prikazivanje vizuelnih elemenata koji vam trose resurse operativnog sistema. Da biste to odradili uradite sledece: Start->Settings->Control Panel->System i kliknite na Advanced karticu. Pod performance kliknite na Settings. Ostavite stiklirane samo sledece opcije (ako zelite mozete i njih iskljuciti): Show shadows under menus, Show shadows under mouse pointer, Show translucent selection rectangle, Use drop shadows for icons labels on the desktop, Use visual styles on windows and buttons.- Ubrzajte pretrzivanje direktorijum na sledeci nacin: otvorite My Computer i u liniji menija kliknite na Tools->Folder Options. Na kartici View iskljucite opciju Automatically search for network folders and printers. Kliknite na Apply pa OK.- Ubrzajte ucitavanje menija: idite na Start->Run i ukucajte Regedit pa OK. Pronadjite sledeci kljuc: HKEY_CURRENT_USER\control Panel\Desktop. Kada oznacite Desktop, sa desne strane ce vam se prikazati spisak kljuceva. Selektijte vrednost MenuShowDelay i kliknite na nju desnim klikom misa i odaberite Modify. I umesto 400 (kod mene je ta vrednost) upisite 100, pa Ok.- Iskljucite nepotrebne servise: Alerter, Clipbook, Computer Browser, Distributed Link Tracking Client, Fast User Switching, Help and Support - (Ako koristite Windows Help and Support ovaj servis ostavite uključen), Indexing Service, IPSEC Services, Messenger, netmeeting Remote Desktop Sharing (isključen za dodatnu bezbednost), Portable Media Serial Number, Remote Desktop Help Session Manager (isključen za dodatnu bezbednost), Remote Procedure Call Locator, Remote Registry (isključen za dodatnu bezbednost), Remote Registry Service, Secondary Logon, Routing & Remote Access (isključen za dodatnu bezbednost), Server, SSDP Discovery Service - (Unplug n’ Pray će isključiti ovaj servis), Telnet, TCP/IP NetBIOS Helper, Upload Manager, Universal Plug and Play Device Host, Windows Time wireless Zero Configuration (ovaj servis nemojte da isključite ako koristite bežičnu mrežu). Da biste isključili ove servise idite na Start>Run i ukucajte services.msc u polje Open i kliknite na OK. Dvostruko kliknite na servis koji želite da promenite i promenite Startup type na Disable.- Ubrzajte pristup direktorijumima: Idite na Start>Run, i u polje Open ukucajte regedit. Pronađite sledeći ključ: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem. Kliknite desnim tasterom miša na prazno područje prozora sa desne strane i selektujteDWORD Value. Kreirajte novu DWORD vrednost pod imenom NtfsDisableLastAccessUpdate. Zatim kliknite desnim tasterom miša na novu vrednost i iz kontekstnog menija selektujte Modify. Promenite vrednost podatka na 1. Kliknite na OK.- Ubrzajte vreme butovanja: Idite na Start>Run i u polje Open ukucajte Regedit i kliknite na OK. Pronađite sledeći ključ: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction. Selektujte Enable iz liste sa desne strane. Kliknite desnim tasterom na ovu opciju i iz kontekstnog menija selektujte Modify. Promenite vrednost na Y da biste je uključili. Kliknite na OK.- Poboljsajte performanse swap fajlova: Idite na Start>Run i u polje Open ukucajte msconfig.exe a zatim kliknite na OK. Kliknite na karticu System.ini. Raširite 386enh karticu tako što ćete kliknuti na znak plus. Kliknite na New a zatim u prazno polje upišite ConservativeSwapfileUsage=1?. Kliknite na OK i restartujte računar.- Ubrzajte iskljucenje operativnog sistema: Idite na Start>Run i u polje Open ukucajte regedit a zatim kliknite na OK. Pronađite sledeći ključ: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Selektujte WaitToKillAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. Sada selektujte HungAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. Zatim, pronađite sledeći ključ: HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop. Selektujte WaitToKillAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. PronađiteHKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control WaitToKillAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. Za sada od mene toliko.... | |
|
| |
LIMAN Admiral
Broj poruka : 1458 Godina : 44 Localisation : Novi Sad Datum upisa : 17.02.2007
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Sub Maj 10, 2008 6:26 pm | |
| Jel sam mogao sa ovim da sjebem brzinu downloada torenta?Nesto mi mnogo mile. | |
|
| |
Excalibur
Broj poruka : 10 Godina : 45 Localisation : Jagodina Datum upisa : 04.04.2008
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 12:17 am | |
| Ja nisam nista download-ovao sa torenta, tako da nisam siguran dal koristi neki od servisa koje sam iskljucio. Kuci se vracam tek u ponedeljak tako da cu onda pogledati tacno sta je... Za to vreme ti stavi servise: Computer Browser, Distributed Link Tracking Client, IPSEC Services na automatsko, obrnutim postupkom kojim si ih iskljucio, pa vidi dal ce ti to pomoci... Sa druge strane download sa torenta u mnogome zavisi od racunara koji hostuje podatke koje download-ujes... Jel si primetio dal sporije skida i ostale download-e (van torenta)? Jel ima jos neko ovaj problem? | |
|
| |
LIMAN Admiral
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 2:05 am | |
| Mislim da mi je usporavanje torrenta ipak zbog neceg drugog. Krene sa lepom brzinom 30-47 ali onda padne na 10 (u proseku). Da li je do provajdera (cuo sam da ogranicavaju download torrenata) ili do necega drugoga nemam pojma. | |
|
| |
Hannibal Airman 2nd class
Broj poruka : 301 Godina : 43 Localisation : Beograd Datum upisa : 24.05.2007
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 8:33 am | |
| To se i meni desavalo, cak jedno vreme nije hteo da predje 11. Mislim da mi je Valter rekao nesto oko toga. Doduse, ja imam staticku IP pa je kod mene nesto drugo. Probaj Valtera da pitas, cini mi se da se on razume u to. | |
|
| |
3P Commodore
Broj poruka : 160 Datum upisa : 02.09.2007
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 1:50 pm | |
| - LIMAN ::
- Mislim da mi je usporavanje torrenta ipak zbog neceg drugog.
Krene sa lepom brzinom 30-47 ali onda padne na 10 (u proseku). Da li je do provajdera (cuo sam da ogranicavaju download torrenata) ili do necega drugoga nemam pojma. Problem je u tome sto ti je verovatno download torenta veci nego ratio kojim seedujes.. tj.. moras malo da ga pustis da i drugi svuku nesto od tebe E sad ako bash zelis da ne ucestvujes u takvoj jednoj postenoj razmeni, mogu i to da ti objasnim kako da odradish.. Da cu primer sa uTorrentom. On ima jednu glupu caku koja kaze.. ako ja podesim da je u njemu maximalni upload 5kb onda cje mi maximalni download biti 6x5=30k E sad kako ovo zaobici Lako... turish onaj program net limiter i u njemu ogranicis da ti upload od utorenta bude max 5k koliko si recimo zeleo. A u samom uTorentu turish da ti upload bude maximalan.. (tj.neogranicen) i onda glupi utorent poveruje kako si ti pravi primerak dobrog korisnika torenta i kako zelish neogranicheno sa svima da delish podatke (neogranicenom brzinom) pa ti i download bude kako treba (neogranicen) a sa druge strane si ga iskrajcovao preko net limitera.. i eto zajeba. U svakom slucaju jedno ti ne gine: morash da pustish malo torent da seeduje cak i kada nista neskidas. to je prva i osnovna stvar.Toliko.. nadam se da sam bio od pomoci. | |
|
| |
3P Commodore
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 2:08 pm | |
| - Hannibal ::
- To se i meni desavalo, cak jedno vreme nije hteo da predje 11.
Mislim da mi je Valter rekao nesto oko toga. Doduse, ja imam staticku IP pa je kod mene nesto drugo. Probaj Valtera da pitas, cini mi se da se on razume u to. To je bila druga problematika, posto ti i Uber delite net preko adsl router-a. Tu je zaebancija u port forwardingu.. ali to je...sto bi rekli....... looong story i vezana je za problem privatnih ip opsega koje ruter dodeljuje odnosno NAT-a. | |
|
| |
LIMAN Admiral
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 4:14 pm | |
| Da li enable encryption opcija pomaze? | |
|
| |
DeDa Fleet Lieutenant
Broj poruka : 257 Datum upisa : 16.06.2007
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 4:14 pm | |
| Evo ti jedno vrlo prosto rešenje (barem ja tako radim i nemam problema sa downloadom). Kada nešto download-uješ, stopiraj sve fajlove koje upload-uješ. Kada ne radiš ništa na računaru, odvrni upload do panja (ja obično ostavim računar preko noći upaljen i na tu foru sam skupio brdo bonus poena). Btw, ako nekom treba pozivnica za http://www.iptorrents.com/ neka me cimne, imam još 7 komada. | |
|
| |
Tesla
Broj poruka : 21 Godina : 51 Localisation : Srbija / Bela Crkva Datum upisa : 26.04.2008
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 4:40 pm | |
| | |
|
| |
Doncha Admin
Broj poruka : 490 Datum upisa : 12.02.2007
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 4:52 pm | |
| | |
|
| |
DeDa Fleet Lieutenant
Broj poruka : 257 Datum upisa : 16.06.2007
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 5:22 pm | |
| Svi koji zele pozivnice moraju mi ostaviti mail adresu na koju da saljem. Pozeljno je da ne bude hotmail. (Izgleda da nisu u dobrim odnosima ) | |
|
| |
3P Commodore
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 6:48 pm | |
| - LIMAN ::
- Da li enable encryption opcija pomaze?
Kazu mudraci da pomaze, u slucaju da sam provajder stopira torente. Kada je komunikacija enkriptovana, njihova blokada nezna sta je to sto prolazi kroz njihov net pa ga nedira. Probaj. | |
|
| |
Tesla
Broj poruka : 21 Godina : 51 Localisation : Srbija / Bela Crkva Datum upisa : 26.04.2008
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) Čet Maj 15, 2008 6:50 pm | |
| blagodarim za pozivnicu btw, meni nije pravilo probleme a registrovao sam se sa hotmail adresom | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Ubrzanje operativnog sistema (XP) | |
| |
|
| |
| Ubrzanje operativnog sistema (XP) | |
|