| Pomozite ako boga znate!!! | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Hannibal Airman 2nd class
Broj poruka : 301 Godina : 43 Localisation : Beograd Datum upisa : 24.05.2007
| Naslov: Pomozite ako boga znate!!! Čet Dec 11, 2008 9:53 pm | |
| Poceo sam da ludim. Da li se neko razume u wireles mreze? (3P prvenstveno mislim na tebe) Situacija je sledeca: imam dva racunara povezana preko rutera na internet, na mom racunaru je i W kartica preko koje bih povezao laptop na net, ja sam uspeo da povezem racunare preko W i pise da su konektovani ali se ne vide. Naravno laptop ne vidi internet. Help?!!! | |
|
| |
DeDa Fleet Lieutenant
Broj poruka : 257 Datum upisa : 16.06.2007
| |
| |
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Pet Dec 12, 2008 1:39 am | |
| nije problem u ruteru. Moja dva kucna racunara vezana su na ruter i net radi super. Poenta je da ja hocu da preko jednog od njih vezem laptop preko wireles.
Znaci ovako laptop na racunar 1, a racunar 1 i racunar 2 na ruter.
Dosadasnji uspeh je da su laptop i racunar 1 povezani preko wireles-a ali ne mogu ni podacima ni internetu da pristupim sa laptopa.
Ziveli deko | |
|
| |
sbogicevic Vice-Admiral
Broj poruka : 356 Godina : 58 Localisation : Holandija / Novi Sad Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Pet Dec 12, 2008 4:00 pm | |
| To sto hoces nije jednostavno. Kao prvo moras da se pobrines da je i laptop kao i oba racunara u istoj radnoj grupi. Zatim moras na racunaru i laptopu da iskljucis firewall (ili barem deo za kucni LAN), zatim moras da share-ujes deo diska ili mape koje hoces ti da budu vidljive za ostale racunare. E onda treba da podesis internet gateway u racunaru br.1 da drugi korisnici kroz njega mogu na internet. to znaci da racunar br.1 uvek mora da bude upaljen ako sa laptopom hoces na net. Jednostavije je ako imades koji dinar da uzmes modem/router sa WiFi. Neznam posto su u Svrbistanu ali ovde ih imas vec za €. 45, - sa 802.11g (54Mb) Resio si se cele zajebancije oko spajanja preko racunara a i mozes da ukljucis WPa II enkripciju (zastita). Plus sto je korisno ako ti dodje poseta sa laptopom za tren mu das pristum internetu preko WiFi. | |
|
| |
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Pet Dec 12, 2008 10:36 pm | |
| Hvala Bogi na savetu, ali poenta je da sam imao wireles karticu kod kuce pa rekoh da je iskoristim.
Nije mi potrebno toliko da sad kupujem beskabalni ruter. Cesto sam hteo da probam i ovu varijantu. Zezacu se jos malo pa ako uspe uspe.
Hvala na pomoci | |
|
| |
3P Commodore
Broj poruka : 160 Datum upisa : 02.09.2007
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Pon Dec 15, 2008 10:18 am | |
| Teshko cjes brate to izvesti.. evo i zasto: 1. Po defaultu obicno taj adsl ruter ima podignut DHCP i dodeljuje IP adrese , Gateway i subnet masku tim tvojim desktop masinama... recimo masini br1 dodeli da mu je ip 192.168.10.1 gw, IP 192.168.10.2 i subnet recimo 255.255.255.0 Drugoj masini dodeli isto to samo za IP mu da recimo 192.168.10.3 2. Teoretski da bi progurao net ka laptopu kroz bilo koje od ovih 2 masina, morao bi na njima da instaliras ICS (internet connection sharing), a on zapravo uradi sledece: pukne na toj desktop masini staticku adresu ...neznam napamet ali misli 192.168.10.1 ili 192.168.0.1 , a usput podigne svoj mini dhcp... tako da bi laptop trebalo od njega da dobije novi gateway i ip adresu...(gw na laptopu onda bude ip adresa te desktop masine) Kao sto vidish tu nastaje papazjanija jer je ta desktop masina da bi dobila od rutera ip morala da bude setovana sa automatskim tcp setovanjima (znaci da dobija i ona sama ip od dhcp servera sa rutera) a ti sa podizanjem ICS-a nju zakucavas na staticku i jos podizes dodatni DHCP... 3. Mozda bi i moglo da se na kraju nesto izmajmunise.. ali sve mora rucno da se podesava.. a veruj mi to je debela zajebancija... 4. Realnije je matori da vidish da skocis do prve radnje i ako mozes da se pruzis za neki adsl ruter koji ima wireless access point u sebi... nije to neka cifra.. mislim da moze da se nadje za nekih 50-60e... 5. Ili da pazarish UTP kabl duzine koja ti treba pa da i taj lap bocnes u ruter... mislim da je metar UTP kabla oko 50dinara + oko 30 dinara su ti RJ45 konektori - ako ces sam da ih krimpujes. | |
|
| |
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Pon Dec 15, 2008 7:44 pm | |
| Hvala 3P! Shvatio sam to i sam. Jednostavnije mi je da ga nakacim na kabal kad mi treba. Malo sam se i konsultovao sa kolegama sa posla a i sam ceprkao. Naravno nije mi uspelo. Odustajem za sad. Hvala puno svima. P.S. ima u ''Picinom parku" besplatan net, pa kad mi zatreba oticicu tamo. Ko zna mozda mi bude i lepo | |
|
| |
Doncha Admin
Broj poruka : 490 Datum upisa : 12.02.2007
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Pon Dec 15, 2008 10:36 pm | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Pomozite ako boga znate!!! Uto Dec 16, 2008 12:58 am | |
| | |